Här kan du läsa föreningens trivselregler

Kommer du ihåg alla våra trivselregler? Var det länge sedan du läste dem sist? Här kan du ta en titt!

Hus- och trivselregler för boende i Brf Älgskyttarne 9  - Antagna efter styrelsebeslut 2016-06-07

Det ska vara trivsamt att bo i vår förening. Alla har därför ett gemensamt ansvar för att skapa en trygg och trivsam boendemiljö genom att visa hänsyn och omtanke till varandra. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.

För vem gäller reglerna: Våra hus- och trivselregler gäller dig som bostadsrättshavare samt för familjemedlemmar, gäster, andrahandshyresgäster, inneboende och hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Utöver föreningens hus- och trivselregler gäller föreningens stadgar.

Allmän aktsamhet

a) Tänk på att vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla medlemmar gemensamt.

b) Om akut skada inträffar tag i första hand kontakt med någon i styrelsen enligt anslaget i entrén.

Om Gemensamma kostnader - Kostnader för vatten och värme betalas gemensamt.

a) Var sparsam med varmvattenförbrukningen och lämna inte vatten rinnande i onödan. Byt kranpackning vid läckage.

b) Var sparsam med värmen. Tänk på att sänka värmen på elementen vid längre frånvaro. Alla ansvarar för att värmeläckage minimeras i vår fastighet t.ex. genom kontinuerlig kontroll av att tätningslister till dörrar och fönster är i gott skick i den egna lägenheten.

om Säkerhet

a) Kontrollera att entréport och ytterdörrar alltid går i lås vid in- och utpassage.

b) Släpp aldrig in okända personer i fastigheten.

c) Meddela gärna grannar eller styrelsen om du är bortrest under en längre tidsperiod.

d) Föremål får under inga omständigheter kastas ut genom fönster/balkong.

e) Av brandsäkerhetsskäl får inga föremål placeras utanför lägenheterna eller i trapphuset. Detta gäller även tillfällig förvaring.

f) Brandfarliga vätskor, kemikalier och gasbehållare får inte förvaras i förråden.

g) Din lägenhet ska vara utrustad med fungerande brandvarnare. Andrahandsuthyrning Uthyrning i andra hand kräver styrelsens godkännande. Ansökan ska göras på särskild blankett som tillhandahålles på föreningens hemsida.

Balkong/Takterrass

a) Blomlådor är tillåtna på insidan av räcket.

b) Förändring/installation på fasaden (t.ex. montering av markis, uppförande av skärmvägg eller annan fast konstruktion) kräver styrelsens godkännande.

c) Grillning är tillåten under förutsättning att medlemmen har tillsätt att brandsäkerheten är fullgod, liksom att kringboende inte utsätts för rök och/eller os. Det senare innebär att kolgrill inte är tillåten.

d) Markiser får inte sättas upp utan godkännande av styrelsen. Markiser ska ha de färger som styrelsen godkänt.

e) Matning av fåglar är inte tillåtet. Matrester riskerar att locka till sig råttor och andra skadedjur.

f) Skakning av mattor från fönster/balkong/takterrass är inte tillåtet.

g) Snö ska tas bort från balkong/takterrass. Istappar kan annars bildas, falla ned och orsaka person- och materialskador. Kontakta styrelsen om istappar observeras på vårt hus och inte kan tas ned på ett säkert sätt. Cyklar, barnvagnar och rullatorer ska förvaras i de särskilda utrymmen som föreningen anvisar. De får inte parkeras på gården, trottoaren eller i trapphuset så att framkomligheten förhindras.

Förändringar i lägenheten

a) Ombyggnationer och reparationer får inte störa övriga boende i fastigheten.

b) Ombyggnation och större renoveringsarbeten måste alltid föregås av ett godkännande från styrelsen. Innan arbete påbörjas ska styrelsen ha givit sitt godkännande. Regler och särskild ansökningsblankett finns på föreningens hemsida.

Gäster och besökare

Medlem ansvarar för att gäster, familjemedlemmar, inneboende och hantverkare informeras och följer hus- och trivselreglerna samt föreningens stadgar. Förråd Förvaring utanför den egna lägenheten får endast ske i de anvisade förrådsutrymmena.

Husdjur Innehavare av husdjur är skyldiga att hålla dem under tillsyn så att de inte orsakar störningar, skada eller smutsar ned i föreningens allmänna utrymmen samt på gården.

Motorfordon Det är inte tillåtet att förvara motorfordon inne i fastigheten.

Nedskräpning är inte tillåten, varken i fastigheten gemensamma utrymmen eller i anslutning till fastigheten.

Parkering Stockholms Stad ansvarar för boendeparkeringen i området.

Portkod Se till så att inga obehöriga personer får tillgång till portkoden. Portautomatik - Om entréporten behöver vara uppställd för att frakta in/ut föremål ska detta ske genom att föreskrifterna för portautomatiken följs. Om portautomatiken skadas på grund av felaktig uppställning av dörren blir ansvarig medlem ersättningsskyldig till föreningen för reparationskostnaderna.

Rökning är förbjudet i alla gemensamma utrymmen. Visa hänsyn till dina grannar.

Sophantering I föreningens soprum sorteras hushållssopor, matavfall och wellpapp/kartong. Var vänlig följ instruktionerna på de enskilda kärlen. Det är inte tillåtet att ställa grovsopor eller miljöfarligt avfall i soprummet. Bostadsrättshavaren ansvarar för bortforsling av dessa föremål. Batterier och förpackningsmaterial (glas, metall, papper och plast) slängs för återvinning vid närmsta återvinningstation. Storsäckar - Om storsäck eller liknande används för skrymmande avfall ansvarar medlem för att dessa omgående forslas bort och inte blir stående på trottoaren/gatan. Detta på grund av att de utgör hinder för gångtrafikanter och utryckningsfordon.

Störningar Visa hänsyn till dina grannar. Undvik att använda högljudda hushållsmaskiner samt spela på instrument/musikanläggningar mellan kl 22:00-07:00. Lagen ser strängt på störningar. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan bli uppsagd från sin lägenhet. Reglerna gäller dygnet runt.

Trapphuset

a) Håll nere ljudnivån. Se till så att alla dörrar, inklusive entréport och gallergrind till hiss, stängs så tyst som möjligt.

b) Varje medlem ansvarar för att hålla sin dörrmatta i gott skick samt att den borttages inför veckostädningen varje onsdag.

Tvättstuga

a) Tvättstugan bokas mellan kl 07:00-22:00.

b) Endast en tid åt gången får bokas. Bokningsschema och särskilda regler finns anslagna i tvättstugan.

c) Det är förbjudet att använda tvättmaskinerna till mattvätt.

Ventilation - Ventilationsluckorna i kök och badrum ska alltid hållas öppna. Det är inte tillåtet att justera nuvarande ventilation eller koppla in en egen fläkt på fastighetens ventilationssystem. Ventilationssystemet är känsligt och justering av ventilationen i en lägenhet kan leda till att en annan lägenhets ventilation slås ut. Friskluftsventilen på fönstret ska alltid vara öppen för att cirkulationen i lägenheten ska fungera.

Vinden - Det är förbjudet att placera föremål i gångarna eftersom de hindrar framkomligheten samt utgör en brand- och säkerhetsrisk.